Сарадња Републичке управе цивилне заштите Републике Српске са Чешком Републиком

У оквиру експертне мисије за деминирање Ронилачки тим Министарства унутрашњих послова Чешке Републике у сарадњи са припадницима РУЦЗ РС и ронилачко-пиротехничког тима ФУЦЗ извиђали су, извлачили и уништавали неексплодирана убојна средстава и миницију из кањона ријеке Уне, на локацији Црног језера на подручју Босанске Крупе.

Данашњим активностима присуствовала је Ивана Хвалсова, амбасадор Чешке у БиХ.

Посебно их радује, како кажу, што у овим активностима учествују тимови из Српске и ФБиХ.

– Драго ми је што имам прилику, поново да посјетим колеге из Чешке, Републике Српске и ФБиХ. За мене, ово је велика радост, када видим да колеге заједно раде на деминирању испод воде што је јако корисно за локално становништво и за све. Драго ми је што видим да су сви у пријатељским односима. Уна је прелијепа ријека, има велики потенцијал за развој туризма. Много значи када можемо допринијети њеном побољшању – истиче Хвалсова.

Из МУП-а Чешке кажу да је до сада извађено преко пет тона експлозивног материјала из ријеке.

– Овај пројекат траје више од 10 година те ми је драго да можемо допринијети безбједности водних токова БиХ. Желимо да ова ријека, али и многе друге, буду сигурне за све оне који желе да уживају у њима. Помагаћемо и у наредном периоду. До сада смо извадили пет тона експлозивног материјала – поручио је генерал Томаш Лерх.

– Нисмо имали значајне капацитете у роњењу, међутим, доласком екипе из Чешке из тамошњег МУП-а, људи су препознали у оба ентитета квалитет. Ми смо у међувремену постигли значајне капацитете. Срећни смо што имамо формиране тимове који могу кренути у сертификацију по европским стандардима. Сарадња РУЦЗ Српске и ФУЦЗ су на великом нивоу – казала је Милана Шкипина, шеф одсјека за међународну сарадњу и координцију у Министарству безбједности БиХ.

Представник ронилачке службе из Босанске Крупе, Тарик Халкић, каже да Крупа мора бити сигурна средина.

– Ми смо домаћини неколико година овој хуманој мисији. Босанска Крупа мора бити сигурна средина, то је циљ. Пројекат чине чешка полиција, РУЦЗ Српске, ФУЦЗ и нас као локалне средине – каже Халкић.

( Извор: АТВ )