Završen „Way Forward“ seminar u okviru EU projekta „ResponSEE“ u Austriji

U organizaciji konzorcijuma EU projekta „ResponSEE“, održan je seminar pod nazivom „Way Forward“, u periodu od 20. do 22. septembra 2022. godine u Gracu, Republika Austrija. Pored pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, učešće su uzeli i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko Distrikta BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, Direktorata za vandredne situacije Crne Gore i Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Albanije.
Prvog dana seminara izvršena je evaluacija međunarodne terenske vježbe „ResponSEE“, održane u aprilu 2022. godine, što je bio poslednji korak za pristup BiH Mehanizamu civilne zaštite Evropske Unije. Predstavnici različitih institucija koje su bile uključene u planiranje, organizaciju i izvođenje navedene vježbe izvršili su analizu i dali preporuke za eventualno poboljšanje procesa organizacije terenskih vježbi u oblasti zaštite i spasavanja. Istog dana predstavljena je civilno-vojna koordinacija i pružanje odgovora u prirodnim nesrećama u pokrajini Štajerskoj, kao i sistem civilne zaštite Republike Austrije, sa osvrtom na dobro organizovan sistem volonterizma u navedenoj pokrajini.
Radni dan je završen predstavljanjem strategije i puta razvoja, kao i mogućnosti koje nam slijede u narednom periodu kao članici Mehanizma civilne zaštite Evropske Unije.
Učesnici seminara su imali priliku da posjete školu Vatrogasne brigade u Lebringu, pokrajina Štajerska.