EVROPSKI MEHANIZAM UVAŽAVA NADLEŽNOSTI CIVILNE ZAŠTITE SRPSKE

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da danas potpisani ugovor kojim se BiH priključila evropskom mehanizmu civilne zaštite nema štetnih posljedica po Republiku Srpsku jer EU uvažava nadležnosti entitetskih uprava civilne zaštite.

“Ugovor sam po sebi daje mogućnosti saradnje i razmjene iskustava, pristupa evropskim fondovima, modernizaciji kako kroz obuke tako i kroz opremanje i organizaciju sistema zaštite i spasavanja. Vlada Republike Srpske i Republička uprava Civilne zaštite su već koristeći iskustva EU stečena kroz realizovane projekte ušli u sporvođenje projekta opremanja specijalizovanih jedinica za zaštitu i spasavanje”, rekao je Novitović.

Novitović je istakao da sistem civilne zaštite u BiH može funkcionisati na sličan način kao sistem zaštite i spasavanja u Njemačkoj, koja ima 16 saveznih država, kao i da su institucije Srpske u kreiranju sporazuma ostale dosljedne zaštiti interesa Republike Srpske.

On je naglasio da je građanima Republike Srpske u slučaju katastrofe omogućena brža pomoć koju će pružiti ostale članice mehanizma, ali i da je Republička uprava Civilne zaštite spremna u svakom trenutku pomoći državama u nevolji.



“Ono što se treba znati jeste da mnogo bogatije zemlje koje su dugo godina članice evropske zajednice imaju potrebu za pomoći, što se pokazalo i u Sloveniji, Italiji i Grčkoj u situacijama katastrofe kada su mnogi drugi priskakali u pomoć. Mi smo to pokazali u slučaju zemljotresa u Hrvatskoj kada smo svojim ljudstvom i kapacitetima pružili pomoć nastradalom stanovništvu”, istakao je on.

Novitović je pojasnio i da u slučaju dolaska timove civilne zaštite, država kojoj je potrebna pomoć mora reagovati po evropskim standardima, te da je u svemu tome najbitnija organizacija kako bi se pomoć iskoristila na što efikasniji i kvalitetniji način.

“Ono što je vrijednost evropskog mehanizma jeste da se mi spremamo da možemo pružiti pomoć bilo kojoj članici evorpskog mehanizma. U trenutku kada smo mi spremni da evropskoj zemlji pružimo pomoć, onda budite uvjereni da će ta pomoć biti toliko kvalitetna i kada je pružamo na lokalnom nivou”, naglasio je Novitović.

On je podsjetio da je pored sporazuma kojim je BiH postala dio evropskog mehanizma civilne zaštite potpisan ugovor između Vlada Republike Srpske i FBiH kojim se raspoloživi kapaciteti entitetskih službi stavljaju na raspolaganje drugoj službi u slučaju potrebe, što se već pokazuje u praksi.

“Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjem sastanku pomenuo je da su helikopterski servis Republike Srpske i Republičke uprave Civilne zaštite bez ikakvog ograničenja radili na gašenju požara sinhrozinovano na Blidinju i u Nacionalnom parku Sutjeska”, naveo je Novitović.


Od 30. avgusta do 3. septembra u Mađarskoj je održana velika vježba na kojoj su učestvovali timovi civilnih zaštita iz devet zemalja, a prema Novitovićevim riječima, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite prikazali su visok nivo opremljenosti, obučenosti i organizovanosti, te dobili pohvale organizatora i ostalih učesnika vježbe.

Članovi Predsjedništva BiH ratifikovali su danas ovaj sporazum čime je ozvaničeno pristupanje BiH evropskom mehanizmu civilne zaštite.