Novitović: Ulažu se maksimalni napori da se požar ne proširi na dio Zelengore (VIDEO)

Ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite Srpske i zaposleni Nacionalnog parka Sutjeska i jutros rade na gašenju požara u kanjonu rijeke Hrčavke, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Srpske Milan Novitović, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Novitović je istakao da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske djelovali i u večernjim satima i da se požar drži pod kontrolom.

– Ulažu se maksimalni napori da ne dođe do proširenja na dio Zelengore i da se spriječi ugrožavanje Nacionalnog parka Sutjeska od požara – rekao je Novitović.

Novitović je objasnio da se radi o veoma nepristupačnom terenu.

– Sam kanjon rijeke Hrčavke je toliko nepristupačan da niko nije u mogućnosti da djeluje sa zemlje. Ostaje nam da, ulaganjem maksimalnih napora, pripadnici Helikopterskog servisa drže požar pod kotnrolom. Sve resurse koje imamo stavljamo na raspolaganje Nacionalnom parku Sutjeska – naglasio je Novitović.

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, Novitović je rekao da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

– Opožarena površina je velika, prijeti da ugrozi samostan – izjavio je Novitović.

On je još jednom apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

– Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku Sutjeska izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma kao što je to bio slučaj na Blidinju – poručio je Novitović.