ODRŽANE DRUGE NACIONALNE RADIONICE U OKVIRU PROJEKTA WACOM

Predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske su 14.7.2022. godine, uspješno organizovali i održali 2. nacionalne radionice (BiH/SRB) u okviru redovnih aktivnosti na projektu WACOM, zajedno sa projektnim partnerom iz BiH, Asocijacija za upravljanje rizikom (AZUR). Dobrodošlicu na radionici je poželio v.d. direktor Milan Novitović, iskazujući jasan stav o važnosti prekogranične saradnje u oblasti zaštite i odgovara na poplave i incidentna zagađenja u slivu rijeke Save, dalje, „da će Republička uprava civilne zaštite rado učestvovati kako u ovom, tako i u sličnim projektima iz prioritetnog područja ekoloških rizika Dunavske strategije EU,(PA5 EUSDR INTEREG programa)“.

Izražavajući nadu da je dvogodišnji projekat WACOM, samo jedna od prvih faza u nizu projekata koji se oslanjaju na teme iz PA5 EUSDR oblasti upravljanja i zaštite voda, iznenadnih poplava i sl., a pripadnici civilne zaštite su važni učesnici u akcijama za promovisanje otpornosti na katastrofe, pripravnosti i aktivnosti odgovora.

Na kraju je, gdin Novitović, izrazio zadovoljstvo u vezi sa skorim priključenjem Republičke uprave civilne zaštite RS u učešću BiH u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, čime će se povećati spremnost odgovora na prirodne i druge nesreće.

Nacionalna radionica je okupila učesnike od značaja iz opštinskog, regionalnog i državnog nivoa, institucije koje vrše funkcije nadležnosti nad vodama, kao što su JU Vode Srpske i JVP Srbijavode, Agencija za vodno područje rijeke Save , kao i privatne kompanije, civilne zaštite, komunalna preduzeća i druge učesnike (oko 40 participanata). Istaknut je značaj održavanja obuka u slučaju incidentnih događaja i poplava u obliku komandno – štabnih vježbi, upotreba IT alata razvijenih u okviru projekta WACOM, saradnja i inter – institucionalna koordinacija i kooperabilnost.