ОДРЖАНЕ ДРУГЕ НАЦИОНАЛНЕ РАДИОНИЦЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА WACOM

Представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске су 14.7.2022. године, успјешно организовали и одржали 2. националне радионице (БиХ/СРБ) у оквиру редовних активности на пројекту WACOM, заједно са пројектним партнером из БиХ, Асоцијација за управљање ризиком (АЗУР). Добродошлицу на радионици је пожелио в.д. директор Милан Новитовић, исказујући јасан став о важности прекограничне сарадње у области заштите и одговара на поплаве и инцидентна загађења у сливу ријеке Саве, даље, „да ће Републичка управа цивилне заштите радо учествовати како у овом, тако и у сличним пројектима из приоритетног подручја еколошких ризика Дунавске стратегије ЕУ,(ПА5 ЕУСДР ИНТЕРЕГ програма)“.

Изражавајући наду да је двогодишњи пројекат WACOM, само једна од првих фаза у низу пројеката који се ослањају на теме из ПА5 ЕУСДР области управљања и заштите вода, изненадних поплава и сл., а припадници цивилне заштите су важни учесници у акцијама за промовисање отпорности на катастрофе, приправности и активности одговора.

На крају је, гдин Новитовић, изразио задовољство у вези са скорим прикључењем Републичке управе цивилне заштите РС у учешћу БиХ у Механизму ЕУ за цивилну заштиту, чиме ће се повећати спремност одговора на природне и друге несреће.

Национална радионица је окупила учеснике од значаја из општинског, регионалног и државног нивоа, институције које врше функције надлежности над водама, као што су ЈУ Воде Српске и ЈВП Србијаводе, Агенција за водно подручје ријеке Саве , као и приватне компаније, цивилне заштите, комунална предузећа и друге учеснике (око 40 партиципаната). Истакнут је значај одржавања обука у случају инцидентних догађаја и поплава у облику командно – штабних вјежби, употреба ИТ алата развијених у оквиру пројекта WACOM, сарадња и интер – институционална координација и кооперабилност.