DIMAND ZAVRŠNA KONFERENCIJA U RUMUNIJI

Predstavnici Republičke uprave civilne zaštite su u posjeti Rumuniji i učestvuju na završnoj konferenciji DiMaND projekta, koja se održava u gradu Odorheiu Secuiesc, od 15. do 17.juna 2022. godine. Događaj ima za cilj da okupi ključne aktere u oblasti upravljanja katastrofama iz Dunavskog regiona. Republička uprava civilne zaštite učestvuje kao član EUSDR PA5 radne grupe za upravljanje katastrofama zajedno sa članovima DiMaND projekta i drugim relevantnim stručnjacima za upravljanje katastrofama iz regiona.

Uporedo sa završnim događajem DiMaND-a, mađarski Crveni krst je prvog dana događaja održao humanitarni seminar i diskusiju o daljem razvoju i procesu humanitarne pomoći koji se odnosi na Ukrajinu, kao i o koordinaciji takvih poduhvata na lokalnom i nivou EU.

U toku drugog dana događaja planirano je razgovarati o nastavaku projekta, pripremi i organizaciji međunarodne terenske vježbe odgovora na poplave PROFOUND, koja će se održati krajem avgusta i početkom septembra 2022., a objediniće operacije poplava u Dunavskom regionu.

Događaj je organizovan od strane: Dobrovoljnog vatrogasnog udruženja Harghita, Vatrogasnog udruženja iz Budimpešte i mađarskog Crvenog krsta.