Novitović: BiH na putu ka članstvu evropskog mehanizma zaštite i spašavanja

Novitović je istakao da članstvo BiH u evropskom mehanizmu zaštite i spašavanja predviđa aktivno učešće u davanju pomoći zemljama koje imaju potrebu za pomoći.

– To pretpostavlja da moramo imati osposobljene i opremljene timove u kapacitetu koji mogu pružiti pomoć drugim zemljama članicama evropskog mehanizma – dodao je Novitović.

Novitović je rekao da je o tome razgovarano na sastanku sa komesarom EU za upravljanje krizama Janezom Lenarčićem, te šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom na Igmanu, poslije međunarodne terenske vježbe.

On je dodao da je na sastanku učestvovao kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Srpske, a prisutni su bili i premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predstavnik Brčko distrikta.

Sastanak je, kaže, održan s ciljem da se izvrši analiza dvodnevne vježbe, sagledavanje stanja službi zaštate i spašavanja u entitetima, te nivo koordinacije u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je do sada u više navrata prihvatala pomoć koju pruža evropski mehanizam zaštite i spašavanja, 2010. i 2014. godine, kao i za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

– Ono što treba raditi jeste razvijanje kapaciteta unutar BiH, odnosno jačanje entitetskih uprava civilne zaštite i osposobljavanje specijalizovanih jedinica za spašavanje iz ruševina u slučaju zemljotresa, poplava i svih prirodnih katastrofa koje se mogu dogoditi na prostoru BiH i EU, da kao aktivan član pružimo pomoć bilo kojoj zemlji članici mehanizma – naveo je Novitović.

On je dodao da u narednom periodu BiH očekuje usaglašavanje zakonskih regulativa, te razvoj po evropskim standardima kapaciteta za zaštitu i spašavanje.