POKAZNA TERENSKA VJEŽBA “ŠAMAC 2022”

Dana 19.04.2022. godine, u opštini Šamac, na lokaciji ušća rijeke Bosne u rijeku Savu održana je terenska pokazna vježba “Šamac 2022”, koja je planirana i realizovana u skladu sa propisima koji uređuju oblast zaštite i spasavanja. 

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske učesvovali su na navedenoj vježbi sa Dron timom Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Specijalizovanim timom za spasavanje na vodi i pod vodom. 

Osim pripadnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske u vježbi su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Policijska stanica Šamac, Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Šamac, Dom zdravlja Šamac, Crveni krst Republike Srpske, Specijalizovane jedinice za spasavanje na vodi opštine Šamac, predstavnici mjesnih zajednica i javnih preduzeća kao i volonteri. 

Vježba je realizovana u sklopu projekta CRS (Catholic Relief Services) pod nazivom “Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategije pripravnosti u BiH i Srbiji”.

Cilj vježbe jeste da se provjere ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti, efikasnost reagovanja i uigranost timova prvog odgovara, kao i koordinacija službi civilne zaštite.