УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИЧКЕ УПРАВЕ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ НА ТРЕЋЕМ ГОДИШЊЕМ ФОРУМУ СТРУЧЊАКА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И БРЗИ ОДГОВОР У ПЛОВДИВУ (БУГАРСКА)

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске господин Милан Новитовић са сарадницима у периоду од 16 до 18 марта учествовао је на трећем годишњем форуму стручњака за превенцију и брзи одговор у случајевима поплавних догађаја, који се ове године одржао у Пловдиву, Бугарска. Организатори догађаја су лидери пројеката DiMaND и DAREnet, који су овом приликом организовали међународну радионицу на тему одговора на катастрофе и дискусију о планираном сценарију за петодневну вјежбу међународног карактера, PROFOUND, која се планира одржати крајем августа и почетком септембра 2022.године.

Домаћин учесника радне групе за одговор на катастрофе (DMWG EUSDR PA5), државно удружење волонтера Републике Бугарске (NAVRB) и друге водеће организације попут Federal Agency for Technical Relief (THW), ARTTIC Innovation GmbH (AI), Budapest Firefighter’s Association (BTSZ) су припремили занимљив и садржајан програм који је укључивао и посјету локалном сектору за специјалне оперативне активности у Пловдиву и обилазак тренинг центра за обуке у Софији.

Тренинг центар за обуке у Софији је јединствен по свом садржају и начину организације рада у Европи. Опремљен је са специјалном опремом и стручним кадром за обучавање у хитним акцијама и брзом одговору у случају поплаве, земљотреса и радиоактивног зрачења.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је овом приликом добила захвалницу од стране домаћина и организатора догађаја за укључење и активно учествовање у планираним вјежбама радне групе за одговор на катастрофе (DMWG), заједно са осталим институцијама из земаља (учесница) Западног Балкана.

Више информација o oвом догађају можете да погледате на линку.