UČEŠĆE REPUBLIČKE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE NA TREĆEM GODIŠNJEM FORUMU STRUČNJAKA ZA PREVENCIJU I BRZI ODGOVOR U PLOVDIVU (BUGARSKA)

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske gospodin Milan Novitović sa saradnicima u periodu od 16 do 18 marta učestvovao je na trećem godišnjem forumu stručnjaka za prevenciju i brzi odgovor u slučajevima poplavnih događaja, koji se ove godine održao u Plovdivu, Bugarska. Organizatori događaja su lideri projekata DiMaND i DAREnet, koji su ovom prilikom organizovali međunarodnu radionicu na temu odgovora na katastrofe i diskusiju o planiranom scenariju za petodnevnu vježbu međunarodnog karaktera, PROFOUND, koja se planira održati krajem avgusta i početkom septembra 2022.godine.

Domaćin učesnika radne grupe za odgovor na katastrofe (DMWG EUSDR PA5), državno udruženje volontera Republike Bugarske (NAVRB) i druge vodeće organizacije poput Federal Agency for Technical Relief (THW), ARTTIC Innovation GmbH (AI), Budapest Firefighter’s Association (BTSZ) su pripremili zanimljiv i sadržajan program koji je uključivao i posjetu lokalnom sektoru za specijalne operativne aktivnosti u Plovdivu i obilazak trening centra za obuke u Sofiji.

Trening centar za obuke u Sofiji je jedinstven po svom sadržaju i načinu organizacije rada u Evropi. Opremljen je sa specijalnom opremom i stručnim kadrom za obučavanje u hitnim akcijama i brzom odgovoru u slučaju poplave, zemljotresa i radioaktivnog zračenja.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je ovom prilikom dobila zahvalnicu od strane domaćina i organizatora događaja za uključenje i aktivno učestvovanje u planiranim vježbama radne grupe za odgovor na katastrofe (DMWG), zajedno sa ostalim institucijama iz zemalja (učesnica) Zapadnog Balkana.

Više informacija o ovom događaju možete da pogledate na linku.