НОВИТОВИЋ: АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ ЗА 2022.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Српске Милан Новитовић истакао је да је иза њих изазовна година, али су успјешно одговорили свим задацима, те да за наредну годину имају амбициозне планове.


Новитовић је рекао новинарима да је предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића током данашње посјете упознао о свим плановима које имају за наредну годину и изазовима који су пред њима. 

“Ова година је била изазовна и за Управу цивилне заштите и за Републику Српску, али смо успјели да својим капацитетима одговоримо на све што је било претпостављено као задатак и од локалне заједнице, и од Владе Републике Српске, и од Републичког штаба за ванредне ситуације”, рекао је Новитовић. 

Он је захвалио Вишковићу и Влади Републике Српске за све разумијевање и подршку коју су исказали кроз буџет и сву осталу помоћ. 

Новитовић је захвалио и предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који имају разумијевање за све што раде у Републичкој управи цивилне заштите и за одговорност у заштити живота грађана, имовине и природних добара Српске. 

“Планови за 2022. годину су амбициозни, али ако иза нас буду стајали сви који су одговорни за институције и за грађане Републике Српске, бићемо у прилици да све то заједнички реализујемо и покажемо грађанима да ће све оно што је инвестирано у систем заштите и спасавања у Српској бити вишеструко враћено”, поручио је он. 

Говорећи о планираним инвестицијама, Новитовић је рекао да је Републичка управа цивилне заштите у процесу трансформације и да желе да постану оперативни тимови, да имају обучене, опремљене и организоване јединице специјализованих намјена на цијелом простору Републике Српске и да у сваком тренутку могу одговорити на сваки изазов. 

Он је истакао да су већи дио обука провели у овој, а наставиће и у наредној години, радиће на побољшању својих капацитета када је ријеч о ватрогасно-спасилачким јединицама у Републици Српској. 

“Радићемо на успостављању центара за обуку, развијаћемо наша подручна одјељења у Приједору и у Вишеграду како бисмо добили заокружен простор Републике Српске и да систем буде функционалан у сваком тренутку”, нагласио је он. 

Новитовић се похвалио да имају више од 80 одсто планиране опреме захваљујући Влади Српске и донаторима, а у 2022. и 2023. години планирају да заокруже комплетан процес и набаве све што им недостаје.