NOVITOVIĆ: AMBICIOZNI PLANOVI ZA 2022.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Srpske Milan Novitović istakao je da je iza njih izazovna godina, ali su uspješno odgovorili svim zadacima, te da za narednu godinu imaju ambiciozne planove.


Novitović je rekao novinarima da je predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića tokom današnje posjete upoznao o svim planovima koje imaju za narednu godinu i izazovima koji su pred njima. 

“Ova godina je bila izazovna i za Upravu civilne zaštite i za Republiku Srpsku, ali smo uspjeli da svojim kapacitetima odgovorimo na sve što je bilo pretpostavljeno kao zadatak i od lokalne zajednice, i od Vlade Republike Srpske, i od Republičkog štaba za vanredne situacije”, rekao je Novitović. 

On je zahvalio Viškoviću i Vladi Republike Srpske za sve razumijevanje i podršku koju su iskazali kroz budžet i svu ostalu pomoć. 

Novitović je zahvalio i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji imaju razumijevanje za sve što rade u Republičkoj upravi civilne zaštite i za odgovornost u zaštiti života građana, imovine i prirodnih dobara Srpske. 

“Planovi za 2022. godinu su ambiciozni, ali ako iza nas budu stajali svi koji su odgovorni za institucije i za građane Republike Srpske, bićemo u prilici da sve to zajednički realizujemo i pokažemo građanima da će sve ono što je investirano u sistem zaštite i spasavanja u Srpskoj biti višestruko vraćeno”, poručio je on. 

Govoreći o planiranim investicijama, Novitović je rekao da je Republička uprava civilne zaštite u procesu transformacije i da žele da postanu operativni timovi, da imaju obučene, opremljene i organizovane jedinice specijalizovanih namjena na cijelom prostoru Republike Srpske i da u svakom trenutku mogu odgovoriti na svaki izazov. 

On je istakao da su veći dio obuka proveli u ovoj, a nastaviće i u narednoj godini, radiće na poboljšanju svojih kapaciteta kada je riječ o vatrogasno-spasilačkim jedinicama u Republici Srpskoj. 

“Radićemo na uspostavljanju centara za obuku, razvijaćemo naša područna odjeljenja u Prijedoru i u Višegradu kako bismo dobili zaokružen prostor Republike Srpske i da sistem bude funkcionalan u svakom trenutku”, naglasio je on. 

Novitović se pohvalio da imaju više od 80 odsto planirane opreme zahvaljujući Vladi Srpske i donatorima, a u 2022. i 2023. godini planiraju da zaokruže kompletan proces i nabave sve što im nedostaje.