ПРОГЛАШЕНО СТАЊЕ ПРИПРАВНОСТИ ПРВОГ СТЕПЕНА, БОСНА ЗА САДА НЕ ПРИЈЕТИ

Ријека Босна за сада не пријети становништву и имовини у Модричи, закључак је општинског Штаба за ванредне ситуације који је ради предострожности прогласио стање приправности првог степена.
Начелник Штаба Јовица Радуловић рекао је да се Босна излила на небрањени простор у мјестима Врањак, Копривна, Ботајица и Дуго Поље, али да није причинила штету на имовини нити угрозила домаћинства. 

Ниво ријеке Босне у подне је у Модричи био 180 центиметара испод коте редовне одбране од поплава. 

Радуловић је рекао да киша која и даље пада може повећати ниво Босне и да се може очекивати још један плавни талас током сутрашњег дана. 

Радуловић, који је и начелник општине, објаснио је да су прогласили стање приправности првог степена да би упозорили становништво и надлежне службе да предузму мјере заштите уколико дође до погоршања ситуације. 

Он је навео да се прати стање ријеке Босне од Сарајева до Модриче, те да је локална управа у контакту са Републичким хидрометеоролошким заводом и Јавном установом “Воде Српске”. 

Самостални стручни сарадник за Цивилну заштиту Жељко Терзић рекао је да је тренутни водостај ријеке Босне на мјерној станици код Старог моста плус 120 центиметара, што у односу на редовну коту одбране од поплаве од 300 центиметара, не представља велики ризик. 

“Мјештани насеља Добор немају разлога за забринутост с обзиром на то да је кота одбране од ријеке Босне са насипом изграђеним након поплава 2014. године 400 центиметара”, рекао је Терзић и додао да се очекује максималан ниво Босне око 300 центиметара. 

Терзић је додао да за сада нема бујичних вода у Модричи и да је западни одбрамбени канал минимално напуњем водом. 

Сједници Штаба присуствовао је представник “Вода Српске” Дамир Иветић, који је рекао да ће ова установа пружити техничку подршку Модричи, Вукосављу и Шамцу уколико се ситуација погорша. 

“Установа има 13.000 врећа за пијесак, које ће ставити на располагање угроженим подручјима”, рекао је Иветић.