СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ ЈЕДИНИЦЕ ИЗ СРПСКЕ НА ТАКТИЧКОЈ ВЈЕЖБИ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Оперативно-тактичка вјежба субјеката и система заштите и спасавања “Систем 2021” у Србији, у којој учествује и Република Српска, показаће опремљеност, обученост и спремност на адекватан одговор у ситуацијама природне непогоде и катастрофе, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.
Он је навео да ће више од 50 припадника Републичке управе цивилне заштите, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Хеликоптерске јединице МУП-а Српске, републичког Црвеног крста и Цивилне заштите Зворника учествовати у сутрашњој вјежби на позив Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Осим Специјализоване јединице спасавања на води, припадници Републичке управе цивилне заштите учествују са логистичким и дрон тимом.

“Све обуке, тренинге које радимо реализоваћемо кроз заједничку вјежбу на локацији Зворника, односно Дрини, узводно од граничног прелаза Шепак”, рекао је Новитовић и додао да у овом случају ријека Дрина спаја Републику Српску и Србију, како по ризику, тако и одговору који морају да пруже.

Он је навео да је велико задовољство и част бити дио тима оперативно-тактичке вјежбе “Систем 2021”, која је највећа која се организује у посљедњих 30 година.

“Вјежба укључује више од 50 градова и општина на територији Србије са више од 8.000 учесника. Радимо реални сценарио у случају поплаве, евакуацију становништва, извлачење повријеђених из возила. Радимо и ситуацију са пожарима и све оно што се у реалним условима може догодити”, истакао је Новитовић.

Он је нагласио да ће тиме ставити до знања грађанима Републике Српске и Србије колико су спремни да им и у таквим ситуацијама помогну.

“Републичка управа цивилне заштите је на услузи свим грађанима Републике Српске, да им пружи помоћ у оваквим ситуацијама, заједно са пријатељима”, рекао је Новитовић.

Он је напоменуо да Управа дуги низ година сарађује са Сектором за ванредне ситуације Србије, са Српско-руским хуманитарним центром, како на спровођењу обука, тако и на реализацији заједничких тренинга.

“Након тих обука и тренинга, било је за очекивати да се реализује и једна оваква показна вјежба“, истакао је Новитовић.

Новитовић је напоменуо да је генералној проби вјежбе присуствовао и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, који је изразио задовољство оним што је видио.

Сутра је планирано одржавање вјежбе на цијелој територији Србије, а скуп централних активности је на ријеци Дрини узводно од граничног прелаза Шепак на територији Србије.