PRIPADNICI REPUBLIČKE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE SRPSKE UČESTVUJU I NATO VJEŽBI “SJEVERNA MAKEDONIJA 2021”

U Ohridu, Sjeverna Makedonija, u periodu od 20. do 23.9.2021. godine se održava NATO vježba “Sjeverna Makedonija 2021”.  

Vježba se izvodi u organizaciji Evroatlantskog centra za odgovor na nesreće (EADRCC) i Centra za krizno upravljanje Republike Makedonije. Vježba se sastoji iz tri dijela: terenska vježba, komandno-štabna vježba i simpozijum za VIP ličnosti na temu civilno vojne saradnje u slučaju civilnih katastrofa i naučene lekcije u slučaju odgovora na katastrofu izazvanu pandemijom kovid 19. 

Scenario vježbe pokriva operacije traganja i spasavanja iz ruševina, rhb operacije i operacije gorske službe spasavanja kao i djelovanje u slučaju lažne medijske kampanje na području opština pogođenih nesrećom što su u ovom slučaju Ohrid i Struga. 

Vježba se izvodi na 10 lokacija. Cilj je proigravanje nacionalne i internacionalne spremnosti tako što će se učesnicima na svim nivoima omogućiti da testiraju i vrednuju specifične planove, procedure i kapacitete kao i da se uoče nedostaci koji će se moći otkloniti prilikom odgovora na slične situacije u budućnosti. Pripadnici RUCZ RZ aktivno učestvuju u izvođenju komandno- stabne vježbe (TTX) i u radu rukovodnog osoblja (DISTAFF).