АКТИВНИ ПОЖАРИ НА ПОДРУЧЈУ ГАЦКА И БИЛЕЋЕ, НЕ ПРИЈЕТЕ КУЋАМА


На подручју Гацка и Билеће пожари изнад села Брестице и онај према селу Заградци и даље су активни и стално се надгледају, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Пожар изнад села Брестице према селу Заградци на подручју гатачке општине је на изузетно неприступачном терену, није близу насељених мјеста и стално се надгледа.

И пожар који је из гатачке општине прешао на билећку, изнад села Брестице је на неприступачном терену, не пријети насељеним мјестима, али се не гаси се и прати се.

Шумски пожар који се поново активирао на узвишењу Вјетреник-Кошутица, на подручју Сокоца, локализован је и стављен под контролу.

Пожар је гасило девет ватрогасаца са четири ватрогасна возила и 25 радника Шумског газдинства “Романија” Соколац од 9.00 до 22.30 часова, а гашење је отежавао велики успон на том локалитету, гдје је веома тешко приступити са брентачама са водом за гашење ватре.

На подручју Сокоца угашен је пожар у којем је била запаљена сува трава у Улици Милана Шарца, у кругу бившег “Униса”, а гасила су га три ватрогасца са два ватрогасна возила од 17.30 до 18. 20 часова.

На подручју Билеће ватрогасци су имали једну интервенцију у мјесту Мирловићи, јер је горјела трава и ниско растиње, а на терен су изашла три ватрогасца са једним возилом, у времену од 15.30 до 19.00 часова, тако да је пожар угашен.

На подручју Вишеграда пожар у рејону планине Велики Столац је под контролом, а радници Шумског газдинства “Панос” дежурали су на пожаришту.

Пожар који је био на локалитету Вељи Луг, на подручју Вишеграда, гдје су били запаљени сува трава и ниско растиње угашен је, а у термину од 18.10 до 19.45 часова интервенисала су два ватрогасца са једним ватрогасним возилом.

Ватрогасна бригада Бањалуке у току протекла 24 часа имала је четири интервенције – три пожара и једну техничку интервенцију, а од тога један пожар складишта секундарних сировина у улици Браће Подгорника.

Интервенција гашења трајала је од 15.00 до 23.40 часова, учествовало је 14 ватрогасаца, од којих је један лакше повријеђен, са 10 возила, а помагао им је и Хеликоптерски сервис Републике Српске.

У акцији гашења пожара већа количина ватрогасне технике је оштећена, а на пожаришту још дежурају ватрогасци, једна екипа /два ватрогасца са возилом/. Износ настале материјалне штете, као и узрок пожара, биће утврђивани накнадно.

На подручју Требиња ватрогасци су имали двије мање интервенције – у мјесту Гомиљани, гдје је горјела трава и гдје је ватра угашена, и на контејнеру који је горио у центру.

Угашени су и пожари на подручју Рогатице, у предјелу Осова и Сељана, те Источног Сарајева, гдје је на подручју Кијева запаљена сува трава и шума, као и у паљанској општини, на подручју Мокрог-Потоци, те фочанској, гдје је избио шумски пожар на локалитету Избишно.

Угашени су и пожари који су јуче избили на подручју Бијељине и Братунца.

У насељу Амајлије пожар који је захватио ниско растиње, суву траву и шуму, угасила су два ватрогасаца са једним ватрогасним возилом у 17.40 часова.

У Братунцу се на шљункари АДА запалила дивља депонија смећа. На интервенцију гашења изашла су три ватрогасца са два ватрогасна возила, а пожар је угашен у 22.00 часова, те је праћен током ноћи.