Onlajn obuka u oblasti RHBN zaštite

Juče je završen je dvodnevni (18.-19.5.2021. god) onlajn osnovni kurs obuke o bežičnom informacionom sistemu za hitne slučajeve (VISER) i upotrebu Vodiča za hitne slučajeve (ERG) za jedinice i timove prvog odgovora RHBN zaštite, za zemlje članice i potpisnice Konvencije za zabranu hemijskog oružja iz  Istočne Evrope.

 Obuku je organizovala Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja ima ulogu izvršnog tijela međunarodne Konvencije o hemijskom oružju.

Pored predstavnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, online konferenciji su prisustvovali i pripadnici RHB tima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i pripadnici profesionalne vatrogasne  jedinice „HELIOS“ iz Slovenije.

Glavni cilj konferencije je upoznavanje sa aktuelnom situacijom u oblasti zabrane, kontrole i upravljanja hemijskim naoružanjem, izvršavanjem odredbi Konvencije, stručnim savjetovanjem i saradnjom zemalja potpisnica Konvencije. Dogovoren je nastavak dosadašnje saradnje u ovoj oblasti.