Obilazak radova na deminiranju budućeg aerodroma u Trebinju

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u utorak 6. 10.2020. godine obišli su radove na deminiranju terena u rejonu sela Cerovac kod Trebinja, koje obuhvata područje budućeg aerodroma, ukupne površine oko 550000 m2.

Aerodrom u Trebinju gradiće se na lokalitetu Taleža-Cerovac, a njegova vrijednost je oko 100000000 KM. Investitor i koncesionar budućeg aerodroma je Vlada Republike Srbije.

Radove deminiranja izvode dva tima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koji treba da sagledaju deset ciljanih i šest sistematskih istraga. Za navedenih deset ciljanih istraga zna se da su visokorizične i da su na njima postojala minska polja. Drugih šest sistematskih istraga su površine na kojima nema potvrđenih minskih polja, ali su rizične.

Prva faza deminiranja biće završena u narednih mjesec dana. Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske izdaće sertifikat sigurne površine tako da radovi na infrastrukturnim objektima mogu biti izvedeni u onoj dinamici i planovima izvođača na prostoru budućeg aerodroma u Trebinju.

Video možete pogledati ovdje.