Upozorenje na obilnije padavine

Meteorološka služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske izdala je prognozu količine padavina za period od 25. 9.2020. do 28. 9.2020. godine u Republici Srpskoj.

U petak (25. 9.2020.) se očekuje jačanje južnog i jugozapadnog visinskog strujanja na prednjoj strani visinske doline, koja se  produbljava i spušta iz zapadne Evrope, dolinom Rone u Đenovski zaliv, donoseći promjenu vremena, padavine i osjetno zahlađenje. 

U subotu (26. 9.2020.) – od petka na subotu osa visinske doline se približava Balkanu uz formiranje ciklona u sjevernom Jadranu.

Nove prognoze padavina za petak i za dane vikenda – budući da je najavljena  nagla promjena vremenskih prilika, potencijalno opasnih i obilnih padavina na jugu.  

Manje  padavina se očekuje od centralnih predjela na sjever i sjeveroistok, a obilnije od juga preko jugozapada do zapada Krajine. Ukupna količina padavina iznosiće, na jugu uglavnom od 40 do 60 l/m², lokalno i do 20 l/m² više, a na zapadu od 10 l/m² do 20 l/m². 

U subotu, uz zahlađenje, kiša će biti umjerena, na sjeveru od 2 do 5 l/m², u Krajini od 5 do 10 l/m²,  lokalno i  30 l/m², što se odnosi i na jugozapad i jug Krajine. U Hercegovini količina kiše kretaće se od 20 do 30 l/m².

Zbog pada temperature, na 1500 m se očekuje nulta izoterma, tako da može biti u visokim planinama i prolaznog snijega u noći na nedjelju.

U nedjelju (27. 9.2020.) nastavlja se ciklonska cirkulacija iznad naših krajeva. Centar dubokog ciklona je iznad Češke i Poljske, a iznad Baklana i sjevernog Mediterana prolazno zonalno strujanje i prisustvo hladnog vazduha. Do kraja dana strujanje ponovo skreće na jugozapad uz advekciju malo toplijeg vazduha. 

U ponedjeljak (28. 9.2020.) nastavlja se ciklonska cirkulacija iznad naših krajeva. Centar dubokog ciklona je iznad Češke, a iznad Baklana i sjevernog Mediterana prolazno zonalno strujanje i prisustvo hladnog vazduha. Do kraja dana stujanje ponovo skreće na jugozapad uz advekciju malo toplijeg vazduha ali i formiranje novog frontalnog sistema sa zapada.

U nedjelju i ponedjeljak najmanje padavina očekuje se na sjeveru, umjerene se očekuju u centralnom pojasu, a obilnije od juga preko jugozapada do zapada Krajine, te dijelom u centralnim predjelima (dio Sarajevsko-romanijske regije). Ukupna količina padavina kretaće se, na jugu  uglavnom od 40 do 60 l/m², lokalno i  20 l/m² više, a na zapadu od od 30 l/m² do 40 l/m².