COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 4.6.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Болници Свети Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 296 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 31 лица, од којих је четворо млађе, двадесет четворо средње и троје старије животне доби. Ради се о 25 жена и 6 мушкараца. Према мјесту пребивалишта двадесет троје лица је из Модриче, троје из Бањалуке, двоје из Дервенте, те по једно из Прњавора, Добоја и Приједора.


Двадесет троје новозаражених лица радници су Фабрике обуће “Алфа” у Модричи. Хигијенско епидемиолошка служба ЈЗУ Дома здравља Модричa приступила је епидемиолошкој обради свих запослених, извршено је испитивање контаката и анкетирање. У сарадњи са ЈЗУ Институтом за јавно здравство Републике Српске предузете су све епидемиолошке мјере и одређена кућна изолација за сва лица која су била у контакту са зараженима.

ХЕС ДЗ Модрича наставља да проводи све активности на спречавању и сузбијању ширења инфекције у фабрици.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су и два смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона. Ради се о мушкарцу и жени старије животне доби из Котор Вароши и Бањалуке, са хроничним удруженим обољењима.

До сада је у Републици Српској потврђено 1469 случајева вируса корона, а преминулo је 116 лица код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 991 лице, а на “SARS-CoV-2” тестирано је 28877.

Укупан број хоспитализованих лица је 81, у Универзитетско клиничком центру (УКЦ) Републике Српске 21, а у општим болницама 60. На Одјељењу COVID-19 УКЦ-а РС хоспитализовано је 19 пацијената са тежом и средње тешком клиничком сликом, а у изолацији је девет пацијената. 

Број лица код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 67.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 853 лицa, а надзор је завршен код 34694. 

Детаљније прочитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/