COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 29.5.2020. godine u 9.00 časova

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Službi za mikrobiologiju Bolnice Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 662 laboratorijska uzorka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 11 lica. Radi se o osam lica muškog pola i tri ženskog, od kojih su dvoje mlađe, šest srednje i tri starije životne dobi.


Prema mjestu prebivališta, po dvoje lica je iz Gacka i Prijedora, te po jedno iz Banjaluke, Teslića, Mrkonjić Grada, Istočne Ilidže, Kotor Varoši, Doboja i Dervente.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 1394 slučaja virusa korona, preminulo je 110 lica kod kojih je potvrđen test na virus korona, oporavilo se 848, a testirano je 26362. Ukupan broj hospitalizovanih je 102, u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Republike Srpske 31, a u opštim bolnicama 71 pacijent.

Na Odjeljenju COVID-19 UKC-a Republike Srpske hospitalizovano je 20 pacijenata sa težom i srednje teškom kliničkom slikom, a u izolaciji su dva pacijenta. 

Broj lica kod kojih je test “SARS-CoV-2” pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 122.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2471, a nadzor je završen kod 32633 lica. 

Opširnije pročitajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/