Evropska unija posredstvom UNDP-a donirala Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 3.000 testova

Prema informacijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Evropska unija je, posredstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, donirala ovom institutu 3.000 testova za dokazivanje virusa korona. Direktoru Instituta, Branislavu Zeljkoviću, testove je uručio šef banjalučke kancelarije UNDP-a Goran Vukmir.


Ova donacija prva je isporuka hitne medicinske pomoći koju je donirala Evropska unija a nabavljena je posredstvom UNDP-a u okviru paketa finansijske pomoći Evropske unije za BiH vrijednog 2 miliona evra.

Donacija je Institutu  veoma važna, pogotovo otkada je donesena odluka o masovnijem testiranju svih osoba za koje postoji sumnja da bi mogli biti zaraženi virusom korona.

Laboratorija Službe za mikrobiologiju ulaže velike napore da svi uzorci koju dođu budu urađeni u skladu sa ustanovljenim protokolima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te da zdravstvene ustanove koje su ih poslale, koliko god je moguće prije, budu obaviještene o rezultatima testiranja.