Konferencija za novinare o korona virusu održana u Vladi Republike Srpske, 6.3.2020. godine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da nema novih pozitivnih slučajeva virusa korona u Republici Srpskoj. Naveo je da je pod nadzorom trenutno 210 osoba. Najviše osoba pod nadzorom je u Banjaluci, njih 118. Ne smijemo doći u situaciju stigmatizacije na bilo koji način – rekao je on.

Istakao je da će Ministarstvo od Svjetske zdravstvene organizacije dobiti adekvatnu opremu. Radimo i na aktivnostima koje se odnose na obavještavanje građana – kaže Šeranić. Apelovao je na roditelje sve djece koja su u izolaciji da ispoštuju način ponašanja potreban u ovakvim situacijama.

Epidimiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske Jela Aćimović rekla je da je ovo je situacija za koju se zdravstveni sistem pripremao od januara, od pojave nove bolesti u Kini. Očekivali smo i dovoljno dugo se pripremali za ovakvo nešto. Sve osobe koje dolaze iz zemalja zahvaćene epidemijom neophodno je da se jave nadležnom epidemiologu. Molim stanovništvo da se pridržava neophodnih mjera, kako bi spriječili dalje širenje bolesti u Srpskoj. Higijenske mjere treba da budu na prvom mjestu, često prati ruke, provjetravati prostorije u kojima boravimo – navela je ona.

Član Koordinacionog tima Zvjezdana Rajkovača rekla je da su dva pacijenta, koja su zaražena virusom korona i danas bez bilo kakvih simptoma. Ona je dodala da UKC Republike Srpske raspolaže sa dovoljno kapaciteta za smještaj pacijenata koji eventualno budu zaraženi virusom korona.

Predstavnik SZO u BiH Mirza Palo rekao je da je zdravstveni sistem u Srpskoj spreman da se suoči sa pojavom virusa korona.

Tekst preuzet sa stranice Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS