51. SASTANAK DIREKTORA CIVILNIH ZAŠTITA EVROPSKOG MEHANIZMA

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske gospodin Milan Novitović u periodu od 17.10.2023. godine do 19.10.2023. godine, učestvuje na 51. sastanku direktora civilnih zaštita Evropskog Mehanizma, koji se održava u Španiji. Ovaj značajan događaj okupio je stručnjake iz oblasti civilne zaštite iz čitave Evrope i Mediterana. Sastanak predstavlja priliku za razmjenu iskustava o prioritetima u oblasti civilne zaštite.
Prvi segment sastanka posvećen je stvaranju prioriteta iz oblasti civilne zaštite na državnom nivou. Razmjenjujući iskustva i izazove koje je donelo ekstremno vrijeme u Evropi i okolini, razgovarano je o preporukama za unapređenje državnih sistema civilne zaštite kako bi se adekvatno suočili s rastućim izazovima u oblasti prirodnih i drugih katastrofa.
Drugi dio sastanka posvećen je integraciji prevencije katastrofa, uz prezentaciju ključnih zaključaka i preporuka iz radionice “Jačanje upravljanja rizikom od katastrofa u Evropi” koja je održana u julu 2023. godine u Aranjuezu, Španija.
Na osnovu ovih preporuka, članice Unije i druge države razgovarale su o mogućim putevima unapređenja politika i investicija u izgradnju preventivnih mera od katastrofa. U toku sastanka razgovarano je o razvoju kapaciteta i povećanju spremnosti za reagovanje na vanredne situacije.
Dvodnevni sastanak će biti zaključen iznošenjem zaključaka od strane Evropske Komisije i Španske Predsedničke Vlasti.
Ovaj sastanak je pružio odličnu platformu za razmjenu iskustva i zajedničko razmišljanje o ključnim pitanjima u oblasti civilne zaštite.