ЕВРОПСКИ МЕХАНИЗАМ УВАЖАВА НАДЛЕЖНОСТИ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ СРПСКЕ

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да данас потписани уговор којим се БиХ прикључила европском механизму цивилне заштите нема штетних посљедица по Републику Српску јер ЕУ уважава надлежности ентитетских управа цивилне заштите.

“Уговор сам по себи даје могућности сарадње и размјене искустава, приступа европским фондовима, модернизацији како кроз обуке тако и кроз опремање и организацију система заштите и спасавања. Влада Републике Српске и Републичка управа Цивилне заштите су већ користећи искуства ЕУ стечена кроз реализоване пројекте ушли у спорвођење пројекта опремања специјализованих јединица за заштиту и спасавање”, рекао је Новитовић.

Новитовић је истакао да систем цивилне заштите у БиХ може функционисати на сличан начин као систем заштите и спасавања у Њемачкој, која има 16 савезних држава, као и да су институције Српске у креирању споразума остале досљедне заштити интереса Републике Српске.

Он је нагласио да је грађанима Републике Српске у случају катастрофе омогућена бржа помоћ коју ће пружити остале чланице механизма, али и да је Републичка управа Цивилне заштите спремна у сваком тренутку помоћи државама у невољи.



“Оно што се треба знати јесте да много богатије земље које су дуго година чланице европске заједнице имају потребу за помоћи, што се показало и у Словенији, Италији и Грчкој у ситуацијама катастрофе када су многи други прискакали у помоћ. Ми смо то показали у случају земљотреса у Хрватској када смо својим људством и капацитетима пружили помоћ настрадалом становништву”, истакао је он.

Новитовић је појаснио и да у случају доласка тимове цивилне заштите, држава којој је потребна помоћ мора реаговати по европским стандардима, те да је у свему томе најбитнија организација како би се помоћ искористила на што ефикаснији и квалитетнији начин.

“Оно што је вриједност европског механизма јесте да се ми спремамо да можемо пружити помоћ било којој чланици еворпског механизма. У тренутку када смо ми спремни да европској земљи пружимо помоћ, онда будите увјерени да ће та помоћ бити толико квалитетна и када је пружамо на локалном нивоу”, нагласио је Новитовић.

Он је подсјетио да је поред споразума којим је БиХ постала дио европског механизма цивилне заштите потписан уговор између Влада Републике Српске и ФБиХ којим се расположиви капацитети ентитетских служби стављају на располагање другој служби у случају потребе, што се већ показује у пракси.

“Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на данашњем састанку поменуо је да су хеликоптерски сервис Републике Српске и Републичке управе Цивилне заштите без икаквог ограничења радили на гашењу пожара синхрозиновано на Блидињу и у Националном парку Сутјеска”, навео је Новитовић.


Од 30. августа до 3. септембра у Мађарској је одржана велика вјежба на којој су учествовали тимови цивилних заштита из девет земаља, а према Новитовићевим ријечима, припадници Републичке управе цивилне заштите приказали су висок ниво опремљености, обучености и организованости, те добили похвале организатора и осталих учесника вјежбе.

Чланови Предсједништва БиХ ратификовали су данас овај споразум чиме је озваничено приступање БиХ европском механизму цивилне заштите.