Uspješno završena međunarodna vježba u Mađarskoj

U toku proteklog vikenda uspješno je završena međunarodna vježba u sklopu projekta PROFOUND EXERCISE koja se održala na nekoliko lokacija u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i njihovim susjednim zemljama. Cilj projekta je unapređenje saradnje nevladinih organizacija za reagovanje na poplave u navedenim državama. Zahvaljujući sredstvima dobijenim od EU, organizacije učesnice imaju priliku da uspostave zajednički okvir za obuku i raspoređivanje u sinergiji sa Mehanizmom civilne zaštite Evropske unije.

Glavni cilj projekta je uspostavljanje jedinstvene operacije poplava u Dunavskom regionu kroz sledeće zadatke:

● Identifikujte kapacitete, nedostatke i dobre prakse jedinica za spasavanje na vodi i dobrovoljnih vatrogasnih brigada kako biste obezbedili neophodnu obuku pre vežbe.

● Razviti procedure u skladu sa Smernicama za standardne operativne procedure EU

Sve uključene jedinice za spasavanje na vodi i dobrovoljne vatrogasne brigade dobiće obuku i uputstva za prilagođavanje svojih SOP standardima EU, kako bi se uklopili u međunarodni/regionalni/prekogranični odgovor kao odgovorna ili kao organizacija domaćin.

● Razviti održivi program obuke

Program će uključivati materijale za e-učenje, obuku trenera, terenski priručnik i punu verziju Standardnih operativnih procedura za operacije odgovora na poplave. Pored toga, mobilna aplikacija će podržati proces uzbunjivanja i služiće kao inventar kapaciteta.

Zbog klimatskih promena, učestalost i jačina poplava se povećavaju u regionu. Zbog toga, volonterske organizacije treba da prilagode svoje procedure međunarodnim standardima i obezbede interoperabilnost ispunjavanjem zahteva Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Dunavski region je posebno izložen poplavnim događajima, često impresivnih razmera i učestalosti. Stoga je razvoj organizacija za reagovanje na poplave u regionu od ključnog značaja za otpornost u ovoj oblasti.

Regionalne politike su fokusirane i na poplave. Strategija EU za Dunavski region Prioritetna oblast rizika po životnu sredinu (PA5) – koju koordiniraju mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine i Rumunsko Ministarstvo voda, šuma i životne sredine – fokusira se na upravljanje različitim rizicima koji najviše utiču na 9 EU i 5 zemalja koje nisu članice EU Dunavskog regiona.

Cilj PA5 je da ojača prevenciju katastrofa i spremnost među vladinim i nevladinim organizacijama:

● Podrška zajedničkim aktivnostima pripravnosti profesionalnih i volonterskih aktera u reagovanju na katastrofe (npr. regionalne vežbe, zajedničke aktivnosti obuke, deljenje znanja, standardizacija kapaciteta)s

● Usklađena obuka i izgradnja kapaciteta jedinica civilne zaštite (na osnovu Mehanizma civilne zaštite Evropske unije) radi poboljšanja koordinacije, interoperabilnosti, procedura i samodovoljnosti

● Podrška smanjenju rizika od katastrofa na regionalnom i lokalnom nivou, podižući svest javnosti;

● Inovacije i tehnologija za podršku odgovora na katastrofe (VR, dron, IT rešenja, mapiranje).

Posle obilnih padavina u Karpatima dolazi do paralelnih plavljenja na rekama Dunav i Tisa, ali u različitim pritokama i deonicama, što je zahtevalo ne samo sva raspoloživa nacionalna sredstva, već i pomoć susednih zemalja i aktiviranje Mehanizma civilne zaštite Evropske unije-a. Na više lokacija došlo je do različitih izazova.

Scenariji vežbe su dizajnirani da ponovo stvore složenost vanrednih situacija. Sveukupna postavka, ciljevi i planirana ubrizgavanja su zasnovani na prethodnim događajima i identifikaciji lokalnih rizika i opasnosti.

Predstavljajući niz hitnih slučajeva od ekoloških pretnji do evakuacije i medicinske pomoći pogođenog stanovništva, scenariji su oblikovani tako da zahtevaju blisku saradnju dobrovoljnih vatrogasaca i timova za spasavanje na vodi, uz uključivanje nacionalnih vlasti i humanitarnih organizacija.

Postavka je omogućila učesnicima da testiraju saradnju i svoje razumevanje međunarodnih standarda, uključujući podršku države domaćina i koordinaciju volonterskih sredstava.

Pored dva tima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (tim sa pumpama visokog kapaciteta i tim za spasavanje na vodi)učestvovali su i sljedeći timovi:

● Tim civilne zaštite EU
● APELL TAST tim Rumunija
● Hrvatski vatrogasni savez
● Hrvatska gorska služba spasavanja
● Slovenački tim pumpi visokog kapaciteta
● Udruženje dobrovoljnih vatrogasaca okruga Harghita
● Mađarska spasilačka organizacija
● Jedinica za hitnu medicinsku pomoć Mađarskog Crvenog krsta
● Mađarska dobrotvorna služba MALTEZER
● Bugarska spasilačka jedinica Plovdiv 112
● Mađarska jedinica za pomoć u vodi
● Mađarska Gornjotiska ronilačka i spasilačka organizacija
● Multisalva Udruženje Rumunije
● Dobrovoljno vatrogasno društvo Brestovec Slovačka
● Dobrovoljno vatrogasno društvo Gabčikovo Slovačka
● Vatrogasno udruženje okruga Boršod-Abauj-Zemplen
● Budimpeštanska spasilačka organizacija

BiH je u procesu pristupanja mehanizmu civilne zaštite Evropske unije a finalizacija tog procesa se očekuje na jesen ove godine.Republička uprava je u prethodnom periodu formirala, opremila i obučila spasilačke timove koji su i do sada uspješno učestvovali u više međunarodnih vježbi. I prilikom ove vježbe, u kojoj su naši timovi učestvovali u 7 radnih tačaka od ukupno 24 i svaku uspješno realizovali, dokazali smo spremnost timova Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske da odgovori na razne izazove kada je u pitanju pomoć stanovništvu u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Učestvovanje pripadnika Republičke uprave civilne zaštite na vježbi u Mađarskoj možete pogledati na video LINKU.