МЕХАНИЗАМ ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ ЕУ НЕ ЗНАЧИ ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ

Споразум између ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у Механизму Уније за цивилну заштиту неће значити пренос надлежности са Републике Српске на БиХ нити доноси финансијска оптерећења за Српску, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите /РУЦЗ/ Милан Новитовић.
Новитовић је рекао да је на тај споразум Влада Републике Српске претходно дала сагласност, а Савјет министара је данас прихватио.

Он је поздравио данашњу одлуку Савјета министара, који је утврдио Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања овог споразума.

Новитовић је истакао да ће његов замјеник Ненад Ћук био дио заједничког тима БиХ у овом пројекту, те да РУЦЗ заједно са Министарством за Европске интеграције и међународну сарадњу у Влади Републике Српске има овлашћења за реализацију програмских задатака овог документа.

Према његовим ријечима, РУЦЗ има обавезу да у року од 90 дана формира специјалне јединице које би требало да учествују у акцијама заштите и спашавања на простору ЕУ, али и шире, као и да буде активан учесник међународних акција на плану заштите становништва од евентуалних природних катастрофа или несрећа на простору БиХ.

Савјет министара једногласно је данас у Сарајеву утврдио Приједлог основа за покретање поступка за вођење преговора ради закључивања споразума између ЕУ и БиХ о њеном учешћу у Механизму ЕУ за цивилну заштиту, чиме ће се повећати спремност одговора на природне и друге несреће.

БиХ ће закључивањем овог споразума постати пуноправна чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту, што ће значајно ојачати њене капацитете и спремност за ефикаснији одговор на природне и друге несреће.