U SKLOPU IPA FF PROJEKTA ODRŽAVA SE REGIONALNA RADIONICA U TIRANI

U periodu od 8 do 10 marta u Tirani u sklopu projekta IPA FF održava se regionalna radionica pod nazivom „Identifikacija najboljih praksi u EU i regionu pri izradi planova upravljanja rizikom od poplava i razmjene mišljenja eksperata pri integraciji ranog upozoravanja u reagovanju pri vanrednim situacijama”.

Radionici prisustvuje v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske gospodin Milan Novitović sa saradnicima. Projekat se sastoji iz dvije komponente, s tim da se prva komponenta odnosi na zaštitu od poplava, a druga komponenta na zaštitu od požara na otvorenom prostoru.


Tokom radionice razmatrana je Komponenta 1, te u sklopu nje radne tačke 1.1 ( koja se odnosi na izgradnju kapaciteta za izradu planova za upravljanje rizikom od poplava) i radna tačka 1.3 ( koja se odnosi na razvoj procedura za integraciju ranog upozorenja u lokalne planove rizika u vanrednim situacijama).

U projektu učestvuju sljedeći partneri: Albanija, BiH, Srbija, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.


Regionalnu radionicu je otvorio Agostiono Goretti, direktor projekta IPA FF. Nakon toga se obratio cijelokupan menadžment projekta, uključjući nacionalnog koordinatora projekta, te koordinatori za navedene radne tačke pojedinačno.