НОВИТОВИЋ: ПО НАРЕДБИ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БАЊАЛУКЕ МАШИНЕ БИЛЕ ВАН УПОТРЕБЕ

Намјенске машине које је требало да на подручју Бањалуке очисте пропусте и канале како би се избјегло плављење великих површина нису биле у употреби од 20. јуна по наредби градоначелника, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић.

“Овдје се ради о ненамјенском ангажовању материјално-техничких средстава, односно комбиноване радне машине које је град Бањалука требало да користи превентивно за чишћење пропуста, канала и корита потока који се налазе на подручју града. Али, нису могле бити кориштене јер су од 20. јуна ван употребе по налогу градоначелника и налазиле су се на платоу Кајак терасе”, појаснио је Новитовић.

Новитовић је додао да је то разлог зашто Цивилна заштита Бањалуке није могла да дјелује, а градоначелник је тим чином додатно изложио грађане ризику и повећао насталу штету на поплављеним подручјима.

Он је подсјетио да је у надлежности Републичке управе Цивилне заштите да пружи помоћ општинама и градовима у ситуацијама када катастрофе превазилазе њихове капацитете за одговор.

Према његовим ријечима, Републичка управа Цивилне заштите ће у наредном периоду, кроз инспекцијски надзор и у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих псолова Републике Српске, да утврди ниво одговорности и процјену штете коју су на овај начин претрпјели грађани Бањалуке.