Poplave nakon obilnih padavina

Nakon obilnih padavina, koje su protekle noći i tokom podneva pogodile Sarajevsko-romanijsku regiju, u Trnovu, Istočnoj Ilidži i Palama proglašena je vanredna situacija.

Naročito je kritična situacija na rijeci Željeznici, a na osnovu najnovijih rezultata prognoznih modela, zbog obilnih padavina na području Republike Srpske u narednih 48 časova i dalje postoji opasnost pojave bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine, kako je danas saopšteno iz Voda Srpske.

U Istočnoj Ilidži najugroženija su naselja Donji Kotorac, Kasindo i Mladičko polje, a u naselju Kula poplavljene su saobraćajnice i domaćinstva. U opštini Trnovo poplavljena su domaćinstva i saobraćajnice. Na području opštine Pale u pojedinim dijelovima više naselja rijeke su se izlile, pa bujice ugrožavaju imovinu građana i privrednih subjekata.

Na terenu su angažovani pripadnici i mehanizacija Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasnih jedinica, opštinskih službi CZ, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, udruženja građana i mnogobrojno stanovništvo.