У петак прва велика вјежба Цивилне заштите

У Србији ће у петак, 5. новембра на 50 локација бити одржана прва велика вјежба цивилне заштите од времена бивше Југославије, најавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Он је рекао да ће вјежба “Систем 2021” бити изведена у истом тренутку у 24 града и 26 општина, те да ће у њој учествовати скоро 8.000 људи, а ријеч је о припадницима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, Цивилне заштите, Горске службе спасавања, Црвеног крста, Војске, те локалних јединица различите намјене.

Вјежба ће, како је истакао, показати да је Србија велика, снажна и организована држава која је у стању да се носи са проблемима на читавој својој територији.

Вулин је навео да величина предстојеће вјежбе није забиљежена у новијој историји Србије и да још од времена Југославије нису рађене тако велике вјежбе цивилне заштите које треба да покажу како функционише читав систем.

Он је рекао за РТС да ће вјежба садржати реалан сценарио, дакле оно што може да се деси, са специфичношћу сваке локалне заједнице у којој ће бити изведена.

– Бићу присутан на два мјеста – у Крагујевцу на језеру и у Лозници на Дрини. Ту ћемо приказати реаговање у случају великих поплава, до спасавања великог броја људи на Дрини, што је све реалан и могућ сценарио – рекао је Вулин.

Он је истакао да, шта год да се деси, припадници јединица и организација који учествују у вјежби морају да буду у стању да заштите грађане и њихову имовину.

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске учествују у наведеној вјежби. Осим припадника РУЦЗ РС на вјежби учествује преко 50 припадника цивилних заштита из општина и градова Републике Српске, ронилачки клуб “Бук” Бања Лука, припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске, Црвени крст Републике Српске и Хеликоптерски сервис Републике Српске.