ODRŽAN OSMI TEHNIČKI SASTANAK WACOM PROJEKTNIH PARTNERA U ZAGREBU

U periodu od 25.10. do 27.10. održan je osmi tehnički sastanak u okviru WACOM projekta u Zagrebu. Prema planiranim projektnim aktivnostima, ovaj tehnički sastanak su organizovali projektni partneri iz Republike Hrvatske, Ministarstvo mora, prometa i infrastrkture.

Dvodnevni radni sastanak se održavao u kongresnoj sali Ministarstva mora, prometa i infrastrkture, a učestvovali su projektni partneri, predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Asocijacije za upravljanje rizikom, Hrvatskih voda, instituta za vodoprivredu Jaroslav Černji, Direkcije za vode R. Slovenije, Hidroelektrane na rijeci Savi, kao i lideri projekta Međunarodna komisija za sliv rijeke Save i Univerzitet u Ljubljani.

Pridruženi partneri na projektu su se priključili sastanku putem internet veze.
Tokom prvog dana sastanka analizirane su sve tri završene regionalne radionice (Brežice – Slavonski Brod – Županja), predstavljeni su rezultati i prezentovani zaključci od strane projektnih partnera. Sumirani su pregledi na radnim paketima – menadžment i komunikacije, nakon čega je održan sastanak upravnog odbora.


Drugi dan radnog sastanka je otvorio profesor Robert Mikac ispred projektnog partnera Asocijacije za upravljanje rizikom – AZUR. Voditelj radnog zadatka T1 je objavio zvanične završne rezultate radnog paketa.

Radni paket T2 je aktivan od januara 2021. godine, a započeo je diskusijom u vezi razvoja modela alatki WACOM, (na koji način se modeli mogu integrisati u rad projektnih partnera). Prezentovane su forme ICS 207, 209 i 215 incident komand sistema, koje će se koristiti za ovaj radni zadatak.

Davor Kvočka, hidrolog iz Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, je prezentovao propagaciju iznendanog zagađenja kroz sistem numeričkog modeliranja, te upoznao prisutne o količini i kavlitetu informacija koje su potrebne za modeliranje određenih scenarija koji su već predstavljeni na tri regionalne radionice. Ambrož Božoček, ispred HESS-a je prezentovao pregled i komentare radnog paketa T3 – TTX.


Projektni partneri su ispred svojih država predstavili „Zahtjeve za podatke za odgovor na poplavu i iznenadno zagađenje“, koje će se ugraditi u scenario TTH, koje se planiraju održati u maju 2022. godine. Na kraju je održana kratka vježba za razvoj specifične TTX vremenske linije za pet scenarija u radu tri grupe i prezentovane su analize razvijenih scenarija.


Treći dan su planirane terenske aktivnosti za sve projektne partnere WACOM projekta: posjeta Karlovcima i spust brodom niz rijeku Kupu, u okviru planiranih aktivnosti upravljanja slivom rijeke Save.