ОДРЖАН ОСМИ ТЕХНИЧКИ САСТАНАК WACOM ПРОЈЕКТНИХ ПАРТНЕРА У ЗАГРЕБУ

У периоду од 25.10. до 27.10. одржан је осми технички састанак у оквиру WACOM пројекта у Загребу. Према планираним пројектним активностима, овај технички састанак су организовали пројектни партнери из Републике Хрватске, Министарство мора, промета и инфрастрктуре.

Дводневни радни састанак се одржавао у конгресној сали Министарства мора, промета и инфрастрктуре, а учествовали су пројектни партнери, представници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Асоцијације за управљање ризиком, Хрватских вода, института за водопривреду Јарослав Черњи, Дирекције за воде Р. Словеније, Хидроелектране на ријеци Сави, као и лидери пројекта Међународна комисија за слив ријеке Саве и Универзитет у Љубљани.

Придружени партнери на пројекту су се прикључили састанку путем интернет везе.
Током првог дана састанка анализиране су све три завршене регионалне радионице (Брежице – Славонски Брод – Жупања), представљени су резултати и презентовани закључци од стране пројектних партнера. Сумирани су прегледи на радним пакетима – менаџмент и комуникације, након чега је одржан састанак управног одбора.


Други дан радног састанка је отворио професор Роберт Микац испред пројектног партнера Асоцијације за управљање ризиком – АЗУР. Водитељ радног задатка Т1 је објавио званичне завршне резултате радног пакета.

Радни пакет Т2 је активан од јануара 2021. године, а започео је дискусијом у вези развоја модела алатки WACOM, (на који начин се модели могу интегрисати у рад пројектних партнера). Презентоване су форме ИЦС 207, 209 и 215 инцидент команд система, које ће се користити за овај радни задатак.

Давор Квочка, хидролог из Међународне комисије за слив ријеке Саве, је презентовао пропагацију изненданог загађења кроз систем нумеричког моделирања, те упознао присутне о количини и кавлитету информација које су потребне за моделирање одређених сценарија који су већ представљени на три регионалне радионице. Амброж Божочек, испред ХЕСС-а је презентовао преглед и коментаре радног пакета T3 – TTX.


Пројектни партнери су испред својих држава представили „Захтјеве за податке за одговор на поплаву и изненадно загађење“, које ће се уградити у сценарио ТТХ, које се планирају одржати у мају 2022. године. На крају је одржана кратка вјежба за развој специфичне TTX временске линије за пет сценарија у раду три групе и презентоване су анализе развијених сценарија.


Трећи дан су планиране теренске активности за све пројектне партнере WACOM пројекта: посјета Карловцима и спуст бродом низ ријеку Купу, у оквиру планираних активности управљања сливом ријеке Саве.