ZAVRŠENA VJEŽBA “NICS Mostar 2021”

Dana 29.09.2021. nastavljene su aktivnosti u okviru vježbe “NICS Mostar 2021”. Današnji dan za Tim iz Republike Srpske na terenu bio je fokusiran na gašenju požara iz helikoptera na području Zijemlja, opština Istočni Mostar. Ovaj zadatak je realizovan pomoću Helikopterskog servisa Republike Srpske. 

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, uz pomoć pumpi visokog kapaciteta, punili su mobilni rezervoar iz kojeg je helikopter vedrom uzimao vodu za gašenje požara. Mobilni rezervoar je bio postavljen pored jezera Alagovac, opština Nevesinje. 

Nakon toga, izvršena je medicinska evakuacija povrijeđenog u požaru pomoću Helikopterskog servisa RS.

Vježba je završena uspješno i Tim iz Republike Srpske je dobio pohvale za realizaciju i koordinaciju aktivnosti, kako na terenu, tako i u korišćenju softvera NICS. 

Današnje aktivnosti timova na terenu mogli su da prate i visoke zvanice u okviru VIP dijela vježbe. 

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, ministri bezbjednosti i odbrane BiH, Ambasador SAD u BiH i komandant NATO štaba u BiH složili su se da su ovakve vježbe veoma korisne za sve aktere u sistemu zaštite i spasavanja i da korišćenje ovakvog softvera može pomoći na terenu timovima u realizaciji svojih zadataka. U narednom periodu očekuje se da će se nastaviti sa ovakvim obukama i treninzima u korišćenju softvera NICS od strane timova zaštite i spasavanja kao krajnjih korisnika.