ЗАВРШЕНА ВЈЕЖБА “NICS Мостар 2021”

Дана 29.09.2021. настављене су активности у оквиру вјежбе “NICS Мостар 2021”. Данашњи дан за Тим из Републике Српске на терену био је фокусиран на гашењу пожара из хеликоптера на подручју Зијемља, општина Источни Мостар. Овај задатак је реализован помоћу Хеликоптерског сервиса Републике Српске. 

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, уз помоћ пумпи високог капацитета, пунили су мобилни резервоар из којег је хеликоптер ведром узимао воду за гашење пожара. Мобилни резервоар је био постављен поред језера Алаговац, општина Невесиње. 

Након тога, извршена је медицинска евакуација повријеђеног у пожару помоћу Хеликоптерског сервиса РС.

Вјежба је завршена успјешно и Тим из Републике Српске је добио похвале за реализацију и координацију активности, како на терену, тако и у коришћењу софтвера NICS. 

Данашње активности тимова на терену могли су да прате и високе званице у оквиру VIP дијела вјежбе. 

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, министри безбједности и одбране БиХ, Амбасадор САД у БиХ и командант НАТО штаба у БиХ сложили су се да су овакве вјежбе веома корисне за све актере у систему заштите и спасавања и да коришћење оваквог софтвера може помоћи на терену тимовима у реализацији својих задатака. У наредном периоду очекује се да ће се наставити са оваквим обукама и тренинзима у коришћењу софтвера NICS од стране тимова заштите и спасавања као крајњих корисника.