Upozorenje na padavine za predstojeći vikend

U narednom periodu, za dane vikenda, bićemo pod uticajem dva frontalna sistema koji u zapadnoj struji donose promjenu vremena praćenu pojačanim vjetrom i padavinama. Najava se odnosi na jak, na momente olujni vjetar na prelazu (noć) od petka na subotu, te obilnije padavine u subotu i nedjelju od jugozapadnih predjela do juga zemlje a zatim i na istoku. Najjači vjetar se očekuje u centralnom pojasu zemlje i u planinama, a najobilnije padavine u Hercegovini.

U subotu ujutro i prijepodne očekuje se na sjeveru suvo a u južnoj polovini zemlje s  kišom. Poslepodne s kišom pored juga i na istoku i sjeveru. Do večeri jenjavanje padavina i razvedravanje na zapadu. Na istoku, u Podrinju, Semberiji i centralnom dijelu Posavine suvo. Tokom dana s kišom u južnoj polovini zemlje koja će se prolazno popodne proširiti preko centralnih predjela na istok, sjever i sjeveroistok. Na jugu i jugoistoku očekujemo i obilne padavine uz grmljavinu i pljuskove od 40 do 60l/m², lokalno i više.  Na sjeveru mjestimične i slabe, lokalno umjerene padavine.  Uveče i u dijelu noći prolazno s promjenjljivom oblačnošću i suvo. Duvaće jak, u noći na subotu, na momente olujni jugo, posebno u južnoj polovini zemlje i planinskom pojasu, tokom jutra i prijepodneva. Poslepodne u slabljenju.

U nedjelju prijepodne će preovladavati oblačno sa slabom i mjestimičnom  kišom u većini predjela a na sjeveru i sjeveroistoku dijelom suvo. Tokom dana češća umjerena kiša, a na jugu i s grmljavinskim procesima. Obilnije padavine i u centralnom pojasu a na jugu obilne od 40 do 60l/m², lokalno i više.

U subotu i nedjelju se očekuju obine padavine u južnoj polovini zemlje, posebno u Hercegovini, a u nedjelju i na istoku. Istočna Hercegovina  će dobiti i više od 40 l/m², odnosno 60 l/m² u subotu, a za nedjelju dodatnih toliko litara.

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske prati situaciju na terenu u skladu sa svojim zakonskim obavezama i nadležnostima.