COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 28.5.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Служби за микробиологију Болнице Св. Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 479 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код девет лица. Ради се о шест лица мушког пола и три женског, од којих су три млађе, пет средње и једно старије животне доби.


Према мјесту пребивалишта, троје лица је из Бањалуке, двоје из Теслића и по једно из Мркоњић Града, Дервенте, Модриче и Добоја. До сада су у Републици Српској потврђена 1 383 случаја вируса корона, а преминулo је 110 лица код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су два смртна случаја, код којих је потврђено присуство вируса корона. Једно лице је мушког пола средње животне доби, а друго је женског пола старије животне доби. Оба лица су из Бањалуке и са хроничним удруженим обољењима.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада су се опоравила 833 лица, а тестирано је 25 737.

Укупан број хоспитализованих је 114, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 41, а у општим болницама 73. На Одјељењу COVID – 19 Универзитетско клиничког центра Републике Српске хоспитализовано је 18 пацијената са тежом клиничком сликом, а у изолацији је пет пацијента. 

Укупан број лица, код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома, у објектима за изолацију је 132.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 2 590 лица, а надзор је завршен код 32 464. 

Детаљније прочитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/