САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАСТИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА И НАЧЕЛНИЦИМА ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА НА КОЈИМА ЈЕ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

У Бијељини је у току састанак министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саве Минића са представницима локалне власти, а у вези са вирусом афричке куге свиња.

Састанку присуствују и вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Директор Ветеринарског института Републике Српске ” Др Васо Бутозан” Драган Кнежевић, такође, је на састанку са ресорним министром.

Такође, на састанку је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, те предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

У Бијељину на састанак стигли су и начелници сусједних Лопара и Угљевика – Радо Савић и Василије Перић, у којима је тагође проглашена ванреда ситуација.

Састанку присуствују и представници удружења пољопривредника, Ловачког савеза и Полицијске управе.

Подсјећамо, јуче је за регију Семберије проглашена ванредна ситуација због афричке куге свиња.

“На основу извјештаја које смо имали са терена, захтјева пољопривредних произвођача, удружења фармера, налаза инспектора, Министарство је предложило Републичком штабу за ванредне ситуације увођење ванредне ситуације. Влада Српске је донијела одлуку о увођењу ванредне ситуације у Бијељини, општинама Лопаре и Угљевик”, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић након одржане телефонске сједнице Владе Републике Српске.

Како је јутрос рекао ресорни министар од појаве куге регистровано је 78 жаришта заразе, а до сада је еутанизирано више од 3.000 свиња.

Минић је прецизирао да је већи дио жаришта у Бијељини, као и да се чекају информације са подручја Доњег Жабара.

(Извор: АТВ)