ЛОКАЛНЕ НЕПОГОДЕ У НАРЕДНИМ ДАНИМА!

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске (РХМЗ РС) издао је упозорење да ће у наредним данима у неколико наврата Републику Српску захватити таласи интезивних, мјестимичних локалних временских непогода.

Сутра (понедјељак, 11. 6), прекосутра (сриједа 12. 6.2024) над Српском ће бити нестабилно вријеме уз честу појаву обилне, пљусковите кише са грмљавином. Премјештање тих непогода биће у неколико таласа од југозапада ка сјеверу и истоку Српске. У ноћи између понедјељка и уторка, потом средином и поподневом уторка и поново у ноћи између уторка и сриједе метеоролози предвиђају услове за интензивне локалне непогоде са јаком кишом и градом понегдје. Биће то изливи облака у кратком периоду. У сриједу ујутро суво али се током дана опет очеукују нестабилни метеоролошки услови са могућношћу мјестимичног, локалног невремена. Највеће падавине очекују се на западу и сјеверу Републике Српске док ће на југу понегдје бити пљускови са више сувог времена.

Због обилних атмосферских падавина у кратком периоду могући су проблеми са оборинском водом и њеним отицањем у урбаним срединама. Може доћи до бујичне поплаве на западу Српске.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) скреће пажњу грађанима и надлежним локалним службама да имају на уму ово упозорење и да предузму мјере и радње како би најављене метеоролошке услове, који могу бити опасни за људе и материјална добра, спремно дочекали. Пратимо ситуацију и спремни смо да се активирамо на терену у оквиру наших надлежности.