МОСКВА: ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ РУЦЗ РС И МВС РФ

Вршилац дужности (в.д) директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) Борис Трнинић и замјеник министра за ванредне ситуације Руске Федерације Анатолиј Михајлович Супруновскиј потписали су у Москви Меморандум о сарадњи у области спречавања и отклањања посљедица ванредних ситуација између Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације (МВС РФ), познатог „МЧС-а“ Русије, и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Директор Трнинић са сарадницима борави у вишедневној радној посјети Руској Федерацији на позив домаћина и на основу претходних  договора. Наша делегација у Руској Федерацији има значајан протокол и програм. Између осталог посјетиће Међународни сајам безбједности „Комплексна безбједност – 2024“ који се одржава у Москви од 29. маја до 1. јуна 2024. године.

Током година поменути сајам постао је једна од најауторитативнијих међународних платформи за професионалце из цијелог свијета који раде у области безбједности како би разговарали о актуелним питањима спречавања и отклањања ванредних ситуација регионалног и глобалног карактера. Ове године главне теме сајма биће цивилна заштита, противпожарна безбједност, спасилачка опрема, безбједност на води, авијационо – спасилачке технологије, информационе технологије и везе, вјештачка интелигенција, медицина катастрофа, технологије мониторинга, роботика, беспилотни системи и многе друге области, које се односе на комплексну безбједност.

Учешће на манифестацији традиционално ће пружити прилику за упознавање са најновијим достигнућима у области ватрогаства и спасавања, успостављањем директних контаката са колегама из иностранства и представницима произвођача специјализоване опреме, презентовањем најновијих технологија и напредних достигнућа, као и размјене искустава њихове примјене у раду служби за ванредне ситуације. 

Током посете сајму, стране делегације моћи ће да се упознају са радом руских ватрогасаца и спасилаца, системом њихове обуке као и главним јединицама за реаговање МЧС – а Русије. По први пут, у оквиру сајма, одржаће се Међународии гран – при професионалних вјештина ватрогасаца и спасилаца током којег ће учесници моћи да размјењују богата искуства и најбоље праксе, и наравно, такмичењем да одреде најбоље специјалисте у овој области. Ове године на полигону Спасилачког центра МЧС – а РФ у Ногинску биће одржана свеобухватна међународна вјежба, гдје ће бити демонстриране јединствене могућности руских спасилачких технологија које се користе како у Русији, тако и у иностранству. Током посјете Руској Федерацији делегација РУЦЗ РС посјетила је Академију државне противпожарне службе (АГПС), Спасилачки центар у Ногинску, Национални центар за управљање у кризним ситуацијама (НЦУКС) Руске Федерације, Међународну изложбу „Русија“.