ОБРАТИМО ПАЖЊУ НА ВЈЕТАР И ЗАХЛАЂЕЊЕ!

У наредним данима Републику Српску захватиће погоршање времена са олујним налетима вјетра, кишом, сусњежицом и снијегом прогнозира и упозорава Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске (РХМЗ РС).

Током ноћи и сутра (16. 4.2024) вјетар ће наставити да јача и у већини предјела биће јак до олујни уз ударе од 50 до 70 км/ч, а у вишим крајевима понегдје и 80 км/ч. Вјетар ће, према прогнози метеоролога, ослабити до сутра навече. Средином сутрашњег дана на западу и сјеверу биће пљускова са грмљавином а могуће су и локалне непогоде. На западу и сјеверозападу Српске очекује се од 20 до 40 мм кише. Доћи ће и до наглог и већег пада температуре. У ноћи између 16. и 17. 4.2024. године биће хладно са кишом.

У сриједу (17. 4.2024) предвиђа се знатно хладније и облачно вријеме уз падавине. Јача киша очекује се ујутро. У Херцеговини су могући пљускови праћени грмљавином. У вишим предјелима падаће сусњежица и снијег уз формирање мањег сњежног покривача. До краја дана падавине слабе. Дуваће умјерен сјеверни вјетар, у Херецговини и на планинама јака бура. Минимална температура ваздуха од 1°Ц до 6°Ц, на крајњем југу Српске 10°Ц, у вишим предјелима -2°Ц. Максимална температура ваздуха од 5°Ц до 10°Ц, на југу до 15°Ц, на већој надморској висини 1°С.

Облачно и хладно уз слабе падавине биће у четвртак (18. 4.2024). Падаће слаба киша, на већој надморској висини сусњежица и слаб снијег понегдје. У другом дијелу дана падавине престају. Дуваће умјерен, понегде и јак, сјеверни вјетар. Минимална температура ваздуха од 2°Ц до 7°Ц, на вишим предјелима -2°Ц. Максимална температура ваздуха од 7°Ц до 14°Ц, у планинским мјестима 4°Ц.

У петак ујутро (19. 4.2024) очекује нас слаб мраз на већој надморској висини. Биће хладно. Током дана прогнозира се умјерено до претежно облачно и углавном суво вријеме уз слабу кишу понегдје на истоку Републике Српске. Минимална температура ваздуха од -1°Ц до 3°Ц, на југу до 7°Ц, у мјестима са већом надморском висином -4°Ц. Максимална температура ваздуха од 10°Ц до 16°Ц, у вишим предјелима 6°Ц.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) скреће пажњу грађанству на нагли и већи пад температуре ваздуха, појаву налета олујног вјетра, кише, сусњежице и снијега што може утицати на нормално одвијање токова животне свакодневнице. Пажљиво планирајте боравак на отвореном простору, возачи укалкулишите ову прогнозу и упозорење у ваша путовања, надлежне локалне службе у сарадњи са нама, да професионално испрате најављене метеоролошке услове у Српској.