УПОЗОРЕЊЕ НА ЈАК ВЈЕТАР И ОБИЛНУ КИШУ

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске (РХМЗ РС) у петак 23. 2.2024. године очекује нас вјетровито, врло топло и промјењиво вријеме. Дуваће јак до олујни југо. На југу, југозападу и локално на сјеверу Српске биће облачно уз повремену кишу, а у осталим предјелима суво и умјерено облачно уз краће сунчане интервале, углавном на истоку. Током ноћи падавине јачају на југу и југозападу, а кишна зона ће се у ноћи ширити ка истоку. У Семберији биће суво. На југу се предвиђају обилније падавине. Минимална температура ваздуха од 4 на истоку до 11 степени Ц на западу и сјеверу. Максимална температура ваздуха од 13 на југозападу до 22 степена Ц на сјеверу, у вишим предјелима 9 степени Ц.

У суботу 24. 2.2024. године ујутро интензивне падавине очекују се на југу и југозападу уз јак до олујни вјетар. Током првог дијела дана падавине престају прво на западу уз постепено разведравање, док ће се на истоку и југу и даље задржати облачно вријеме с падавинама, на сјевероистоку очекује се најмање падавина. У Херцеговини током другог дијела дана прогнозира се обилна киша, локално су могући пљускови праћени грмљавином. У наставку дана вјетар у слабљењу. Минимална температурa ваздуха од 4 на истоку до 10 степени Ц на југу и западу, у вишим предјелима 2 степена Ц. Максимална температура ваздуха од  10 на југоистоку до 19 степени Ц на сјеверу, у вишим предјелима 6 степени Ц.

Последњег дана викенда 25. 2.2024. године РХМЗ РС прогнозира током првог дијела дана умјерено до претежно облачно вријеме са слабим падавинама понегдје. У наставку дана, постепено раслојавање облачности и сунчаније. У јужним предјелима током дана облачно уз падавине, у Херцеговини се очекују и обилне падавине. У вишим планинским предјелима на југоистоку падаће сусњежица и снијег. Минимална температура ваздуха од 2 на југозападу до 9 степени Ц у Херцеговини, у вишим предјелима – 2 степена Ц. Максимална температура ваздуха од 8 на југоистоку до 17 степени Ц на сјевероистоку Српске, у вишим предјелима 3 степена Ц.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) скреће пажњу да се боравак на отвореном пажљиво планира, грађанима да обезбиједе своју имовину од олујног вјетра и обилне кише, надлежним службама за заштиту и спасавање појачан мониторинг и евентуално активирање. Пратићемо ситуацију у сарадњи са локалним службама заштите и спасавања.