51. САСТАНАК ДИРЕКТОРА ЦИВИЛНИХ ЗАШТИТА ЕВРОПСКОГ МЕХАНИЗМА

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске господин Милан Новитовић у периоду од 17.10.2023. године до 19.10.2023. године, учествује на 51. састанку директора цивилних заштита Европског Механизма, који се одржава у Шпанији. Овај значајан догађај окупио је стручњаке из области цивилне заштите из читаве Европе и Медитерана. Састанак представља прилику за размјену искустава о приоритетима у области цивилне заштите.
Први сегмент састанка посвећен је стварању приоритета из области цивилне заштите на државном нивоу. Размјењујући искуства и изазове које је донело екстремно вријеме у Европи и околини, разговарано је о препорукама за унапређење државних система цивилне заштите како би се адекватно суочили с растућим изазовима у области природних и других катастрофа.
Други дио састанка посвећен је интеграцији превенције катастрофа, уз презентацију кључних закључака и препорука из радионице “Јачање управљања ризиком од катастрофа у Европи” која је одржана у јулу 2023. године у Аранјуезу, Шпанија.
На основу ових препорука, чланице Уније и друге државе разговарале су о могућим путевима унапређења политика и инвестиција у изградњу превентивних мера од катастрофа. У току састанка разговарано је о развоју капацитета и повећању спремности за реаговање на ванредне ситуације.
Дводневни састанак ће бити закључен изношењем закључака од стране Европске Комисије и Шпанске Председничке Власти.
Овај састанак је пружио одличну платформу за размјену искуства и заједничко размишљање о кључним питањима у области цивилне заштите.