ПОШТОВАЊЕ ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА НИЈЕ УСКРАЋИВАЊЕ ПРАВА ЗАПОСЛЕНИМ

Вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић рекао је да ова институција поштује и спроводи одлуку Уставног суда којом је посебни колективни уговор проглашен неважећим и да су изјаве предсједника Синдиката управе Републике Српске Боже Марића о наводном ускраћивању права запосленим неистините и злонамјерне.

– Одлуком Уставног суда Републике Српске, која је ступила на снагу 12. маја, укинут је посебан колективни уговор, којим су била дефинисана одређена права запослених у Републичкој управи цивилне заштите. Та права се, одлуком Уставног суда, у овом тренутку не могу примјењивати – рекао је Новитовић Срни.

Он је навео да је Министарство управе и локалне самоуправе дало два мишљења и то да Републичка управа цивилне заштите не може самостално преговарати ни са једним од два репрезентативна синдиката у Републичкој управи цивилне заштите, док се друго мишљење односи на то да се само могу примјењивати важећи правни прописи и важећи подзаконски акти.

Новитовић је истакао да Марић није могао ни ући у минско поље, као што тврди у снимку који је објавио, а у којем каже да се према деминерима Републичке управе цивилне заштите чини неправда јер им се издају нова рјешења, према којима ће им плате бити умањене и за 50 одсто и у којем најављује да ће сутра у 10.00 часова испред зграде Владе Републике Српске одржати конференцију за медије и изнијети захтјеве, а на коју позива и надлежне.

– Није могао бити на тој локацији, то је у супротности са стандардним оперативним и безбједносним процедурама. То је неистина – рекао је Новитовић.

Он је рекао да је неистина и Марићева тврдња да су уз њега на снимку и запослени у Републичкој управи цивилне заштите Републике српске који су били у спасилачкој мисији у Турској.

– Ни један од оних који су сликали и објављује видео снимке са Марићем, није био у Турској, а директор Републичке управе цивилне заштите је био у спасилачкој мисији са још 30 људи и знао коју обавезу има и који терет носи – нагласио је Новитовић.

Новитовић је рекао да ће сутра доћи пред зграду Владе Републике Српске.

Он је поновио да се одлуке Уставног суда Републике Српске спроводе и поштују и да ни директор ни предсједник синдиката нису ти који могу коментарисати те одлуке.

– Подржавам све запослене у Републичкој управи и тврдим да се све иједан запослени поштује, као и што Влада Републике Српске, као послодавац, поштује права свих запослених у Републици Српској – рекао је Новитовић и поручио да ће се и даље борити за права запослених у Републичкој управи цивилне заштите.

Истакао је да деминери у Републичкој управи цивилне заштите и тако имају већа права него деминери у Оружаним снагама БиХ или деминери у комерцијалним организацијама.

Извор: РТРС

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске поводом наведеног догађаја ставља на увид Акте Републичке управе цивилне заштите Републике Српске по наведеном питању.