Успјешно завршена међународна вјежба у Мађарској

У току протеклог викенда успјешно је завршена међународна вјежба у склопу пројекта PROFOUND EXERCISE која се одржала на неколико локација у Мађарској, Словачкој, Румунији и њиховим сусједним земљама. Циљ пројекта је унапређење сарадње невладиних организација за реаговање на поплаве у наведеним државама. Захваљујући средствима добијеним од ЕУ, организације учеснице имају прилику да успоставе заједнички оквир за обуку и распоређивање у синергији са Механизмом цивилне заштите Европске уније.

Главни циљ пројекта је успостављање јединствене операције поплава у Дунавском региону кроз следеће задатке:

● Идентификујте капацитете, недостатке и добре праксе јединица за спасавање на води и добровољних ватрогасних бригада како бисте обезбедили неопходну обуку пре вежбе.

● Развити процедуре у складу са Смерницама за стандардне оперативне процедуре ЕУ

Све укључене јединице за спасавање на води и добровољне ватрогасне бригаде добиће обуку и упутства за прилагођавање својих СОП стандардима ЕУ, како би се уклопили у међународни/регионални/прекогранични одговор као одговорна или као организација домаћин.

● Развити одрживи програм обуке

Програм ће укључивати материјале за е-учење, обуку тренера, теренски приручник и пуну верзију Стандардних оперативних процедура за операције одговора на поплаве. Поред тога, мобилна апликација ће подржати процес узбуњивања и служиће као инвентар капацитета.

Због климатских промена, учесталост и јачина поплава се повећавају у региону. Због тога, волонтерске организације треба да прилагоде своје процедуре међународним стандардима и обезбеде интероперабилност испуњавањем захтева Механизма цивилне заштите Европске уније.

Дунавски регион је посебно изложен поплавним догађајима, често импресивних размера и учесталости. Стога је развој организација за реаговање на поплаве у региону од кључног значаја за отпорност у овој области.

Регионалне политике су фокусиране и на поплаве. Стратегија ЕУ за Дунавски регион Приоритетна област ризика по животну средину (ПА5) – коју координирају мађарско Министарство спољних послова и трговине и Румунско Министарство вода, шума и животне средине – фокусира се на управљање различитим ризицима који највише утичу на 9 ЕУ и 5 земаља које нису чланице ЕУ Дунавског региона.

Циљ ПА5 је да ојача превенцију катастрофа и спремност међу владиним и невладиним организацијама:

● Подршка заједничким активностима приправности професионалних и волонтерских актера у реаговању на катастрофе (нпр. регионалне вежбе, заједничке активности обуке, дељење знања, стандардизација капацитета)с

● Усклађена обука и изградња капацитета јединица цивилне заштите (на основу Механизма цивилне заштите Европске уније) ради побољшања координације, интероперабилности, процедура и самодовољности

● Подршка смањењу ризика од катастрофа на регионалном и локалном нивоу, подижући свест јавности;

● Иновације и технологија за подршку одговора на катастрофе (ВР, дрон, ИТ решења, мапирање).

После обилних падавина у Карпатима долази до паралелних плављења на рекама Дунав и Тиса, али у различитим притокама и деоницама, што je захтевало не само сва расположива национална средства, већ и помоћ суседних земаља и активирање Механизма цивилне заштите Европске уније-а. На више локација дошло је до различитих изазова.

Сценарији вежбе су дизајнирани да поново створе сложеност ванредних ситуација. Свеукупна поставка, циљеви и планирана убризгавања су засновани на претходним догађајима и идентификацији локалних ризика и опасности.

Представљајући низ хитних случајева од еколошких претњи до евакуације и медицинске помоћи погођеног становништва, сценарији су обликовани тако да захтевају блиску сарадњу добровољних ватрогасаца и тимова за спасавање на води, уз укључивање националних власти и хуманитарних организација.

Поставка је омогућила учесницима да тестирају сарадњу и своје разумевање међународних стандарда, укључујући подршку државе домаћина и координацију волонтерских средстава.

Поред два тима Републичке управе цивилне заштите Републике Српске (тим са пумпама високог капацитета и тим за спасавање на води)учествовали су и сљедећи тимови:

● Тим цивилне заштите ЕУ
● APELL TAST тим Румунија
● Хрватски ватрогасни савез
● Хрватска горска служба спасавања
● Словеначки тим пумпи високог капацитета
● Удружење добровољних ватрогасаца округа Харгхита
● Мађарска спасилачка организација
● Јединица за хитну медицинску помоћ Мађарског Црвеног крста
● Мађарска добротворна служба МАЛТЕЗЕР
● Бугарска спасилачка јединица Пловдив 112
● Мађарска јединица за помоћ у води
● Мађарска Горњотиска ронилачка и спасилачка организација
● Мултисалва Удружење Румуније
● Добровољно ватрогасно друштво Брестовец Словачка
● Добровољно ватрогасно друштво Габчиково Словачка
● Ватрогасно удружење округа Боршод-Абауј-Земплен
● Будимпештанска спасилачка организација

БиХ је у процесу приступања механизму цивилне заштите Европске уније а финализација тог процеса се очекује на јесен ове године.Републичка управа је у претходном периоду формирала, опремила и обучила спасилачке тимове који су и до сада успјешно учествовали у више међународних вјежби. И приликом ове вјежбе, у којој су наши тимови учествовали у 7 радних тачака од укупно 24 и сваку успјешно реализовали, доказали смо спремност тимова Републичке управе цивилне заштите Републике Српске да одговори на разне изазове када је у питању помоћ становништву у случају природних и других несрећа.

Учествовање припадника Републичке управе цивилне заштите на вјежби у Мађарској можете погледати на видео ЛИНКУ.