ПОКАЗНА ТЕРЕНСКА ВЈЕЖБА “ШАМАЦ 2022”

Дана 19.04.2022. године, у општини Шамац, на локацији ушћа ријеке Босне у ријеку Саву одржана је теренска показна вјежба “Шамац 2022”, која је планирана и реализована у складу са прописима који уређују област заштите и спасавања. 

Припадници Републичке управе цивилне заштите Републике Српске учесвовали су на наведеној вјежби са Дрон тимом Републичке управе цивилне заштите Републике Српске и Специјализованим тимом за спасавање на води и под водом. 

Осим припадника Републичке управе цивилне заштите Републике Српске у вјежби су учествовали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске Полицијска станица Шамац, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Шамац, Дом здравља Шамац, Црвени крст Републике Српске, Специјализоване јединице за спасавање на води општине Шамац, представници мјесних заједница и јавних предузећа као и волонтери. 

Вјежба је реализована у склопу пројекта CRS (Catholic Relief Services) под називом “Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегије приправности у БиХ и Србији”.

Циљ вјежбе јесте да се провјере људски и материјално-технички капацитети, ефикасност реаговања и уиграност тимова првог одговара, као и координација служби цивилне заштите.