ВИШКОВИЋ: ПРИОРИТЕТ УНАПРЕЂЕЊЕ ЉУДСКИХ РЕСУРСА


Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се у наредном периоду радити на унапређењу људских ресурса у Републичкој управи Цивилне заштите.

Вишковић је, након састанка са руководством Републичке управе Цивилне заштите, рекао новинарима да постоје значајна и материјална и техничка средства, те да ће приоритет бити на људским ресурсима.

Он је навео примјер деминерске службе при Републичкој управи цивилне заштите, наводећи да има људи који као деминери раде више од 30 година, те да је потребно подмладити кадар.

“Поменут је и закон о заштити од пожара, гдје ватрогасци широм Републике Српске имају рјешење за ватрогасца-спасиоца, али они до сада нису имали специјалистичких обука да први прискоче у помоћ”, рекао је Вишковић и додао да ће специјалистичке обуке бити организоване.

Вишковић је изразио увјерење да ће се у 2022. години ићи на специјализоване јединице за спасавање на води и под водом.

“Ми то сада имамо, али све у једном. Али желимо да раздвојимо како би се у сваком моменту знало ко може у којој ситуацију да интервенише”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да су се припадници Републичке управе Цивилне заштите у сваком критичном моменту први били на лицу мјеста и одговорили свакој ситуацију.