Обилазак радова на деминирању будућег аеродрома у Требињу

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, у уторак 6. 10.2020. године обишли су радове на деминирању терена у рејону села Церовац код Требиња, које обухвата подручје будућег аеродрома, укупне површине око 550000 m2.

Аеродром у Требињу градиће се на локалитету Талежа-Церовац, а његова вриједност је око 100000000 КМ. Инвеститор и концесионар будућег аеродрома је Влада Републике Србије.

Радове деминирања изводе два тимa Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, који треба да сагледају десет циљаних и шест систематских истрага. За наведених десет циљаних истрага зна се да су високоризичне и да су на њима постојала минска поља. Других шест систематских истрага су површине на којима нема потврђених минских поља, али су ризичне.

Прва фаза деминирања биће завршена у наредних мјесец дана. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске издаће сертификат сигурне површине тако да радови на инфраструктурним објектима могу бити изведени у оној динамици и плановима извођача на простору будућег аеродрома у Требињу.

Видео можете погледати овдје.