Упозорење на обилније падавине

Метеоролошка служба Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске издала је прогнозу количине падавина за период од 25. 9.2020. до 28. 9.2020. године у Републици Српској.

У петак (25. 9.2020.) се очекује јачање јужног и југозападног висинског струјања на предњој страни висинске долине, која се  продубљава и спушта из западне Европе, долином Роне у Ђеновски залив, доносећи промјену времена, падавине и осјетно захлађење. 

У суботу (26. 9.2020.) – од петка на суботу оса висинске долине се приближава Балкану уз формирање циклона у сјеверном Јадрану.

Нове прогнозе падавина за петак и за дане викенда – будући да је најављена  нагла промјена временских прилика, потенцијално опасних и обилних падавина на југу.  

Мање  падавина се очекује од централних предјела на сјевер и сјевероисток, а обилније од југа преко југозапада до запада Крајине. Укупна количина падавина износиће, на југу углавном од 40 до 60 l/m², локално и до 20 l/m² више, а на западу од 10 l/m² до 20 l/m². 

У суботу, уз захлађење, киша ће бити умјерена, на сјеверу од 2 до 5 l/m², у Крајини од 5 до 10 l/m²,  локално и  30 l/m², што се односи и на југозапад и југ Крајине. У Херцеговини количина кише кретаће се од 20 до 30 l/m².

Због пада температуре, на 1500 m се очекује нулта изотерма, тако да може бити у високим планинама и пролазног снијега у ноћи на недјељу.

У недјељу (27. 9.2020.) наставља се циклонска циркулација изнад наших крајева. Центар дубоког циклона је изнад Чешке и Пољске, а изнад Баклана и сјеверног Медитерана пролазно зонално струјање и присуство хладног ваздуха. До краја дана струјање поново скреће на југозапад уз адвекцију мало топлијег ваздуха. 

У понедјељак (28. 9.2020.) наставља се циклонска циркулација изнад наших крајева. Центар дубоког циклона је изнад Чешке, а изнад Баклана и сјеверног Медитерана пролазно зонално струјање и присуство хладног ваздуха. До краја дана стујање поново скреће на југозапад уз адвекцију мало топлијег ваздуха али и формирање новог фронталног система са запада.

У недјељу и понедјељак најмање падавина очекује се на сјеверу, умјерене се очекују у централном појасу, а обилније од југа преко југозапада до запада Крајине, те дијелом у централним предјелима (дио Сарајевско-романијске регије). Укупна количина падавина кретаће се, на југу  углавном од 40 до 60 l/m², локално и  20 l/m² више, а на западу од од 30 l/m² до 40 l/m².